Вегетаријанските диети се попопуларни сега од кога било досега. Некои тоа го прават од етички причини, некои – поради преференци за вкус, а некои – „поради здравјето“.
Научниците сè уште не се согласуваат околу тоа колку е добра оваа втора причина, бидејќи штетноста на месото – како и безусловните придобивки од вегетаријанството – не се научно докажани. Ваше е дали ќе јадете месо или не, а ние ќе ви кажеме како тоа ќе влијае на вашето тело.
Да почнеме со позитивното. За разлика од животинската храна, растителната храна не предизвикува автоинтоксикација, не го труе човечкото тело со производи на распаѓање во процесот на варење. Општо земено, кога јадете месо, оптоварувањето на гастроинтестиналниот тракт е многу поголемо отколку кога јадете растителни производи, па после чинија топол или сочен стек, можете да ја почувствувате тежината во стомакот. Следствено, кога поголемиот дел од вашата исхрана е растителна, вашиот дигестивен систем се чувствува многу подобро.
Покрај тоа, многу студии покажуваат дека вегетаријанците помалку страдаат од хипертензија, дијабетес и кардиоваскуларни болести. Го намалува ризикот од дебелина и коронарна срцева болест. Друг плус е тоа што растителните производи, за разлика од животните, не придонесуваат за развој на атеросклероза, бидејќи немаат атерогени својства.
Ако горенаведените предности ве наведоа сериозно да размислите да се префрлите на растителна исхрана, имајте на ум дека изградбата на урамнотежена исхрана без употреба на производи од животинско потекло ќе биде многу потешко. Првиот проблем со кој се соочуваат луѓето кои одлучуваат да се откажат од месото е недостатокот на протеини. Факт е дека животинските протеини се целосни (ги содржат сите 12 есенцијални амино киселини кои нашето тело не може да ги произведе самостојно), додека растителните протеини не се. Односно, ако јадете порција пилешко филе, веднаш ги добивате сите 12 амино киселини. За да го добиете истиот сет на амино киселини од растителна храна, ќе треба да комбинирате неколку производи одеднаш.
Подеднакво значаен недостаток на целосно откажување од месо е зголемениот ризик од недостаток на железо. Факт е дека производите од животинско потекло содржат железо, кое подобро се апсорбира од железото од растителните производи (15-35% наспроти 2-20%).
Други „несакани ефекти“ од откажувањето од месо вклучуваат недостаток на омега-3 масни киселини. Но, ова воопшто не е страшно, бидејќи со компетентен пристап кон планирањето на исхраната, недостатокот на овие супстанции може да се избегне. Ако не јадете месо, туку јадете риба и морски плодови, нема причина да се грижите. Ако овие намирници не се во вашата исхрана, обидете се да додадете повеќе јаткасти плодови, семки, масло од ленено семе и авокадо.