Новата книга за готвење „Зеленчук“ Џејми Оливер ни носи нов пристап кон веганската исхрана:“ Главната порака е дека треба да престанеме да избегнуваме зеленчук. Ако му посветиме доволно љубов и внимание, зеленчукот ќе ни ја врати среќата и љубовта“, рече тој.
Светло зелена супа со спанаќ, коцки леб со пармезан
ЗА 4 ПОРЦИИ
40 МИНУТИ
Состојки:
- 2 глави морач
- 2 главици лук
- 300 гр компири
- маслиново масло
- 4 кришки селски леб со кора
- 20 гр пармезан
- 600 мл полномасно млеко
- 100 гр млад спанаќ
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 ° C / гас на 4. Отстранете го тврдиот дел од анасонот, излупете го кромидот, излупете ги компирите, исечете сè на големи парчиња и ставете го во поголем сад, истурете 1 лажица масло и ставете ја тавата на среден пламен. По 1 минута додадете 200 мл вода, покријте го садот и варете ја супата 20 минути. По околу 10 минути, отстранете го капакот.
Лебот исечкајте го на коцки од 2 см, прелијте ги со една лажица масло, измешајте ги убаво да се впие маслото, па премачкајте ги на плех и изрендајте го пармезанот. Печете 25 минути или додека не поруменат и не станат крцкави.
Истурете го млекото во садот. Кога супата ќе зоврие, истурете ја во блендер и измешајте сосема непречено – можеби ќе треба да го направите ова за неколку круга. Зачинете ја супата до совршенство со морска сол и црн пипер, а потоа поделете две третини од супата во топли чинии. Додадете го спанаќот во остатокот од супата во блендер и уште еднаш вклучете го мултипрактикот. Сега лесно измешајте ја зелената супа во супата во чинии и послужете со тост коцки леб.