Авокадо или маслиново масло, нè интересираше разликата и кое всушност е поздрав избор. И еве што дознавме.
Секој кој има направено макар и малку здрава исхрана ја знае разликата помеѓу здрави и нездрави масти. Додавањето здрави масти е од суштинско значење за урамнотежена исхрана и здравје. Сепак, денес нудиме многу растителни масла, а во тој избор некако предничат маслото од авокадо и маслиновото масло. А знаете ли која е разликата и кое масло е поздрав и попосакуван избор? Истражуваме подолу.
Авокадо или маслиново масло?
Некои од најнездравите индустриски растителни масла се сончогледово, соја и пченкарно масло. Од друга страна, некои растителни масла имаат бројни придобивки за нашето здравје. Тие го одржуваат нашиот метаболизам здрав, ги одржуваат хормоните во рамнотежа, ја негуваат косата, кожата и ноктите и влијаат на правилното функционирање на целото тело.
Многу е важно во исхраната да се користи висококвалитетно, нерафинирано масло, кое се произведува со процесот на ладно цедење. И токму во оваа група спаѓаат маслиновото и маслото од авокадо.
Што е масло од авокадо?
Тоа е ладно цедено масло од авокадо. Ова овошје се бере, се лупи, а потоа се дроби, а потоа маслото се екстрахира со процесот на ладно цедење. Маслото од авокадо е богато со антиоксиданси и олеинска киселина и има посебни придобивки за здравјето на мозокот и кожата. Исто така, ова масло има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем и го спречува ризикот од рак.
Ова масло има точка на чад од 271 степени Целзиусови, и е идеално за пржење и готвење.
Маслиново масло
Како што знаеме, ова масло се произведува со ладно цедење маслинки, кои претходно се чистат и лупат. Најздраво е екстра девственото маслиново масло, кое е поврзано со спречување на ризикот од рак и кардиоваскуларни болести. Исто така, ова масло има антиинфламаторни и антиоксидантни својства, го поддржува имунолошкиот систем, како и здравјето на срцето и мозокот.
Нејзината точка на чад е околу 152 степени Целзиусови, па може да се користи за печење. Се препорачува и во сурова форма.
Авокадо или маслиново масло – клучни разлики
Покрај самиот вкус, овие две масла се разликуваат и по точката на пушење. После тој момент, маслото потенцијално може да стане опасно. Кога станува збор за овие две масла, точката на чад е речиси занемарлива. Значи, кое масло да се користи?
Двете масла се одличен извор на здрави масти, така што не можете да погрешите ниту со едното ниту со другото. Всушност, на крајот на денот, се се сведува на личен вкус. Некои општи совети се да користите масло од авокадо за печење и готвење, и маслиново масло за преливи, но се зависи од тоа што ви се допаѓа подобро.