Рецепт за леб од овесни снегулки – без брашно, без квасец, нема месење! Идеален за слабеење! Овој леб е богат со протеини бидејќи содржи јајца, но и пробиотици бидејќи една од основните состојки е јогуртот. Ова е рецептот!
Состојки:
- 250 г овесни снегулки
- 2 јајца
- 300 мл грчки јогурт или кисело млеко
- 2 лажички сол
- 2 дланки исечкани ореви
- 1 прашок за пециво
- сол
Подготовка:
Во сад ставете ги овесните снегулки, па додадете 2 јајца. Мешајте рачно додека не добиете единствена смеса. Додадете го јогуртот или киселото млеко во смесата, па промешајте. Додадете прашок за пециво и ореви, па сѐ измешајте додека не се соедини. Можете и да го посолите тестото, по желба. Плехот во кој ќе го печете лебот обложете го со хартија за печење и ставете малку масло. Рамномерно распоредете ја смесата, печете околу 45 минути на 180 степени. Печениот леб оставете го малку да отстои, па исечете го на кришки и уживајте во вкусот на здравиот леб.