Најпознатиот и највкусниот италијански десерт е тирамису.
За неговата подготовка, потребни ни се само неколку состојки и помалку од 45 минути.
Состојки:
- 3 жолчки
- 100 грама шеќер
- 250 грама маскарпоне сирење
- 150 милилитри слатка павлака
- 5 чаши сварено кафе
- 2 лажици рум
- плазма бисквити
- 2 лажици какао, боровинки, листови нане, зрна кафе и стапчиња цимет – за декорација
Подготовка:
Измешајте го шеќерот и жолчките и изматете го сето ова добро додека не добиете хомогена смеса. Додадете го маскарпоне сирењето, потоа павлаката и малку рум. Ставете ја оваа смеса на ладно место неколку минути. За ова време пригответе го кафето. Кога ќе се излади, ставете ги бисквитите во чашите и истурете го кафето. Почекајте додека бисквитот не го впие кафето, а потоа додадете го маскарпоне сирењето. Повторете два слоја, на крајот додајте го какаото, украсете со боровинки (малини или јагоди), зрна кафе, листови нане и цимет.
Ставете во ладилник и откако убаво ќе излади послужете!