Овој рецепт сите ќе ви го побараат, бидете сигурни
Состојки:
- 120 грама брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- малку сол
- 120 гр. путер
- 150 гр. шеќер
- 2 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 3 лажици рум
- 2 јаболка
Подготовка:
- Измијте, излупете и исецкајте ги јаболката на коцки и загрејте ја рерната на 1800С.
- Премачкајте ја тавата за печење со големина 24 см со путер и покријте го дното со хартија за печење.
- Растопениот путер измешајте го со шеќерот и додавајте едно по едно јајце.
- Додајте го екстрактот од ванила и рум, па добро измешајте.
- Сувите состојки, брашното, прашокот за пециво и солта, истурете ги во подготвената смеса и мешајте со дрвена лажица и на крај додадете ги јаболката.
- Истурете го тестото во подготвениот калап, а на врвот распоредете една полна лажица шеќер.
- Печете 40 минути.
- Оставете да се излади пред да го извадите од калапот.
- Изладената торта посипете ја со шеќер во прав.