Јапонските палачинки потсетуваат на американските, но се двојно подебели, а тестото е трипати помеко
Состојки:
- 2 јајца
- ¾ чаша млеко
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 2/3 чаши брашно
- 1 ¾ лажичка прашок за пециво
- 3 лажици шеќер
Подготовка:
- Во поголем сад изматете ги јајцата со млекото и ванилата.
- Во друг сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво и шеќерот и додајте ги во течната смеса.
- Оставете ја сместа за палачинки да отстои околу 15 минути.
- Ставете голема тава со малку масло на шпоретот.
- Истурете дел од тестото (околу една четвртина од тестото) и почекајте додека не се појават меурчиња. Тогаш палачинките се подготвени да се свртат.
- Кога ќе се испржат и од другата страна, палачинките сервирајте ги со сируп, овошје или – типично јапонски – со путер.