Категории

Чудовишта или матуранти? Барем на матурската вечер не бидете толку злобни! – матурската приказна која е интернет хит во соседна Бугарија

Матурската вечер е посебно доживување за секој човек, момент кога се прославува завршувањето на едно поглавје во животот и започнувањето на ново. Затоа низ целиот свет на матурската ѝ се посветува големо внимание. Младите возрасни внимателно ја бираат својата гардероба за матурската прослава, и воопшто тоа е важен настан за целото семејство. Истото важи и за соседна Бугарија, каде тоа се издигнува до ниво на гламур, со скапа облека, скапи коли, изнајмување лимузини, но сето тоа измешано со „традиционалната“ турбо-фолк култура на балканското поднебје, понекогаш знае да се претвори во трагикомичен, типичен балкански настан. Сепак, дали сиот тој материјализам со кој нѐ опсипува модерното време, прави да го заборавиме човечкото во нас? Тоа се прашува и Весна Видева во нејзиниот пост на Фејсбук, кој беше споделен во многу бугарски медиуми, со наслови како: „Такви ли сте вие, матуранти? Тоа ли научивте за 19 години?“

Screen shot 2016-05-25 at 9_37_42 AM

Го набљудуваме момчето со светло синиот костум. Се чудев дали да пишам, но доста сум огорчена и разочарана, затоа решив да споделам што се случи. Пред зградата ни се „исипа“ цел клас матуранти со луксузни коли, џипови, лимузини, која од која полуксузна. Сѐ беше убаво, луѓето се забавуваа, броеја од 1 до 12, а бе сѐ како што си е редот.

Заврна и се скрив под стреата, целиот клас веќе беше во станот на мојата сосетка, нивната класна, кога задоцнетото момче со светло синиот костум пристигна пеш. Му ја отворивме влезната врата, му кажавме каде да се качи, тој се заблагодари и завршивме со тоа. И добро, дојде време да тргнат кон хотелот, излегуваат сите, си се качуваат во колите…и си заминуваат.

1 2

Прегледи:
820
Објавено на:
27.05.2016