Џемот се подготвува од хокаидо тиква која може да ја купите во сите снабдени продавници кај нас.
Состојки:
- 500г хокаидо тиква
- 250 мл незашеќерено кокосово масло
- 180 г шеќер за џем
- Сок од ½ лимон и кора од лимон
- 3 лажици кокосс
Подготовка:
Лимонот измијте го и ситно изрендајте ја кората. Тиквата измијте ја, исчистете ја од семки и исечете ја на коцки. Хокаидо тиквата нема потреба да ја лупите.
Исечената тиква заедно со кокосовото млеко ставете ја во тенџере и варете 10-15 минути. Повремено мешајте.
Потоа, испасирајте ја тиквата, додадете шеќер, кокос, изренданата кора и сокот од лимон. Варете околу 4 минути и добро промешајте.
Врелиот џем ставете го во чисти, стерилизирани тегли и добро затворете. Џемот се служи со путер или неутрален крем сир – верувајте совршено се сложува со вкусот.