За љубителите на чоколадото имаме одличен рецепт кој вклучува дупла доза чоколадо.
Состојки за три калапи:
- 125 гр путер
- 125 гр шеќер
- екстракт ванила
- 2 јајца
- 125 гр брашно
- сол
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 100 гр црно чоколадо
- 150 гр чоколаден намаз
Подготовка:
Помешајте ги путерот, шеќерот, екстрактот од ванила. Додадете јајца, брашно, малку сол, сода бикарбона и измешајте рачно. Додадете го ситно сечканото чоколадо. Помешајте. Ставете ја смесата во калап, прелијте ја со чоколаден намаз и потоа одозгора ставете ја останатата смеса. Печете 25-30 минути на 180 степени Ц.