Агрума за која се верува дека е поздрава од лимонот – еве кај кои заболувања помага кумкватот!
Kумкват или кинески портокал е еден вид на агрума со многу сладок вкус и она што го издвојува од другите агруми е тоа што се јаде заедно со кората.
Пред јадење, протријте го малку помеѓу прстите, за да се ослободат сокови и масла кои имаат сладок агрусен вкус и на овој начин ќе станат многу повкусни.
Од ова овошје исто како и од другите агруми можат да бидат подготвени џемови и сокови.
Тој е достапен во текот на целата година и содржи големи количини на витамини А, Ц и Е, како и фитонутриенти кои штитат од лошите влијанија на слободните радикали.
Докажано е дека е многу ефикасна алатка во борбата против вишокот на килограми.