Какво би било тоа лето без риба на скара? Постојат оние кои постојано ги прават истите грешки и добиваат недоволно печена, исушена или распадната риба по термичка обработка на отворено.
Еве пет грешки што треба да ги избегнете ако сакате да добиете добро подготвена риба на скара.
Недобро исчистена скара
По секоја употреба на скарата треба да се остави да се излади целосно, а потоа да се измие темелно. Во спротивно, парчињата изгорена храна ќе останат на скарата, што може да го смени вкусот на рибата на скара, но исто така и да ви создаде проблеми при термичка обработка и вртење. Исто така е важно скарите да бидат добро загреани пред да ја ставите рибата на нив.
Рибата не сте ја исушиле добро
Најдобро е да се пече на скара свежа риба, но може да ставите и претходно замрзнато овошје на врелата скара. Пред термичка обработка, важно е добро да ја одмрзнете рибата и да ја исушите целата вишок вода од нејзината површина.
Не сте избрале добар вид риба
Скарата сака мрсна риба со поцврсто месо како туна, пастрмка, море и морска платика, кои не се чувствителни на топлина и вртење. Подобро е да завиткате во алуминиумска фолија со билки и да ја испечете на скара. Ќе знаете дека рибата е готова кога нејзиното „месо“ ќе се оддели од коските.
Не користите решетка за риба на скара
Ако не сте сигурни како купената / уловената риба ќе се однесува во контакт со високи температури и не сакате таа да се распадне при вртење – користете решетка за риба на скара.