Категории

Грешка во готвењето поради која палачинките ви излегуваат жилави

Оваа грешка секогаш треба да ја избегнувате кога правите палачинки! Без оглед на рецептот што го користите!

Понекогаш, покрај сите колачи и колачи, кифлички и креми, најмногу сакаме „добри, стари“ палачинки. Рецептот за добро тесто е многу едноставен: јајца, брашно, млеко или вода, малку сол и – готов е за пржење. Се разбира, многу домаќинки ќе речат дека киселата вода е задолжителна, но, рака на срце, палачинките и без неа можат да излезат многу убави.

Една од тајните на вештите готвачи е да додадете малку прашок за пециво, но и тоа не е задолжително. Иста е ситуацијата и со маслото – едни ставаат масло во тестото, други само во тавата, по малку, пред секоја палачинка. Но, зошто понекогаш не излегуваат цврсти, без разлика кои состојки ги ставаме во тестото?


Одговорот е едноставен, а малкумина го знаат – затоа што предолго сте го меселе тестото! Вака најчесто се залажуваат оние кои немаат големо искуство, па сметаат дека треба да се вложи што повеќе труд и така палачинките ќе бидат подобри. А вистината е, всушност, дека долгото лепење развива повеќе глутен во тестото и поради тоа ги прави палачинките поцврсти.

Поентата, значи, е во нешто сосема друго – треба лесно да ги изматите јајцата со вилушка со малку сол, да додадете млеко, а потоа брашно и да измешате колку да се изедначи масата. Се остава да отстои кратко, па се додава вода по желба и нема да има грутчиња и нема потреба од долго матење. Кога ќе ги испржите, палачинките ќе бидат меки „како душа“.

Прегледи:
524
Објавено на:
16.01.2022