Паста карбонара е популарен италијански специјалитет во чиј вкус многумина со задоволство уживаат. Познатиот италијански готвач Џенаро Конталдо кој ги дели своите рецепти и на порталот на слвниот Џејми Оливер открива одлични трикови за највкусната паста која ќе ја пробате.
Состојки:
- 3 големи жолчки
- 40 гр пармезан
- 150 гр панчета
- 200 гр шпагети
- 1 чешне лук
- маслиново масло
View this post on Instagram
Подготовка:
- Помешајте ги жолчките, пармезанот, побиберете и изматете.
- Панчетата исечкајте ја на мали парчиња и зачувајте ја кожата од неа.
- Сварете ги шпагетите во солена вода и зачувајте малку од водата.
- Со кожата од панчетата поминете го дното од тенџерето.
- Излупете го лукот и згмечетее го со дланка, па ставете го во загреаното тавче.
- Оставете минута за да се почувствува вкусот, а потоа додадете ја панчетата и печетее додека не стане малку крцкава.
- Извадете го лукот од тавчето, додадете ги тестенините и промешајте.
- Тавчето тргнете го од оган, додадете малку од водата во која се вареа тестенините, побиберете и ставете ја смесата од јајцата.
- Промешајте и по потреба додадете уште малку вода.