Категории

Јоргован – Освен што мириса преубаво од него можат да се прават и корисни напитоци

Го сакаме неговиот мирис и изглед, и дали знаевте дека им дава одличен вкус на слатките. Јоргованот, во зависност од видот, и има околу 20 од нив, цвета од средината на пролетта до почетокот на летото, така што сè уште можете да соберете миризливи цвеќиња и да направите нешто здраво и фино од нив.

Долго време е познато како многу лековито растение, а во народната медицина се користат цвеќиња, лисја, кора и семиња. На пример, лисјата помагаат при варење, а цветовите помагаат при надуеност. Покрај ублажувањето на здравствените проблеми, јоргованот е одличен додаток на оброците и пијалоците. Може да се користи за правење освежителна лимонада, вода со вкус, сируп, сладолед, торта, лижавчиња со мраз алкохол ice

Ароматизирана вода и лимонада

Ако подготвувате вода со вкус, едноставно истурете вода со јоргованите цвеќиња и оставете ги во фрижидер преку ноќ. Вториот ден, водата ќе има вкус и мирис на јоргованот, а истовремено добро ќе влијае и на дигестивниот систем. Лимонадата се подготвува на сличен начин, само малку сок од лимон и шеќер се додаваат во водата.

Состојки:

  • Чаша од 240 мл
  • 2 чаши цвеќиња
  • 225 гр шеќер
  • 160 мл вода
  • сок од лимон по вкус

Постапка:

Загрејте вода и шеќер, не мора да врие, важно е шеќерот да се раствори. Тргнете го од оган и додадете сок од лимон и оставете да се излади. Во меѓувреме, исчистете ја јоргованот од сè што не е самите цвеќиња. Бидете сигурни да ги отстраните зелените делови бидејќи тие ќе му дадат горчлив вкус на сокот, а вие не го сакате тоа. Исто така, воздржете се од миење на цвеќето под вода, бидејќи на тој начин ќе го изгубат вкусот. Ставете ги цвеќињата во шише и прелијте со изладената шеќерна течност. Со лажици ставете ги цвеќињата кон дното на шишето и проверете дали се целосно покриени со течност.

Оставете во фрижидер 24 до 48 часа, мешајќи повремено. На крај исцедете го со малку лажица исцедете ги цвеќето во цедалка, за да излезе што повеќе арома. Потоа истурете го сирупот во стаклени шишиња, затворете го и пастеризирајте, бидејќи на тој начин ќе може да стои подолго.
Постапка за пастеризација: Ставете кујнска крпа на дното од широк сад, а потоа ставете ги шишињата на неа и наполнете го садот со вода така што да е до половина од шишето.

Варете на тивок оган околу 45 минути, а потоа извадете ги врелите шишиња и ставете ги во кутија, која потоа ја завиткате добро со ќебе (или со повеќе од нив) – поентата е да ги изладите шишињата што е можно побавно, па дека сирупот е добро пастеризиран.

Чај од јоргован

Истурете лажица јорговано цвеќе со ладна вода и оставете го да стои два часа. После тоа, сварете сè и чајот е подготвен. Овој пијалок е добар за црниот дроб.

Одличен е и чајот од кора од јоргованот, кој се отстранува од јоргованите во рана пролет или есен по зреењето на овошјето. Исецкајте и исушете го добро на воздушно место. Овој чај се подготвува со ставање лажичка кора и вода во чаша и оставање два часа. После тоа, се вари и се остава покриен уште еден час. Покрај тоа што го обновува црниот дроб, овој чај е одличен и за смирување.