Децата кои сакаат да испробуваат нови јадења се гордост на родителите. Сепак, некои „возрасни“ деликатеси не треба да се вметнат во детското мени прерано.
Дали сте слушнале дека кога детето ќе наполни една година, тоа може да јаде сè? Тоа не е точно. Дигестивниот систем на едногодишно дете сè уште не е целосно развиен. Потребни се неколку години за да созрее. Тоа значи, пред да го ставите вашето бебе пред порција суши или печурки, проверете дали тоа навистина е добро да го јаде.
Во продолжение ви ги укажуваме неколкуте намирници што малите деца не треба да ги јадат.
Татар бифтек
Дури и ако вашето дете има голем апетит, не му давајте прерано сирово месо, поради ризикот од бактеријата E. coli или паразити. Необработеното месо потешко се вари отколку варено или печено. Поради ова, диететичарите препорачуваат детето да не јаде сирово месо до тригодишна возраст.
Печурки
Шумски печурки не треба да се даваат на дете под 10-годишна возраст. Тие се многу тешки за варење и содржат супстанција слична на хитин (како во школките). Исто така, се претпоставува дека црниот дроб и бубрезите на бебето се толку деликатни што можат да бидат оштетени дури и ако во печурките нема токсични материи.
Сушено овошје
Децата од 7-8 години можат да јадат суво овошје доколку овошјето е без сулфур диоксид (на пакувањето означено со Е 220). Ова соединение го уништува витаминот Б12 што се наоѓа во овошјето, кое може да предизвика гадење, главоболки и да ги влоши симптомите на астма. За разлика од изгледот, не е лесно да се најде сушено овошје без Е 220. Најлесен начин да ги купите е во продавниците за здрава храна. Нивната карактеристика е „полошиот“ изглед – на пример, сувите кајсии без Е 220 не се портокалови, туку кафени.
Плаво сирење
Ако вашето дете не е алергично, мали количини сирење може да го збогатат неговото мени по 3-годишна возраст. Во процесот на производство на овие сирења се користат различни видови мувла кои можат негативно да влијаат на чувствителниот дигестивен систем. Исто така, постои ризик од труење со листерија ако сирењето се прави од непастеризирано млеко.
Пушена риба
Иако зготвената риба може да се внесе во диетата за бебиња на возраст од седум месеци, подобро е да почекате за пушената. Тие содржат многу соли и конзерванси. Тие исто така се алергени. Чадот што се користи за пушење риба може да содржи штетни (канцерогени) состојки. Затоа, овој вид на производ треба да се дава само на дете после три години. Маринираната риба исто така не треба да им се дава на децата.
Хамбургери
Оние од баровите и рестораните за брза храна им се дозволува само на деца по пет или шест години. Масното месо и засилувачите на вкус не се пожелни дури и во исхраната на возрасните. Хамбургерите исто така содржат многу сол и шеќер, одговорни за развој на многу болести. Празните калории придонесуваат за развој на детска дебелина.
Морска храна
Поради содржината на вредни состојки како што се јод, незаситени масни киселини, витамини Б, селен или флуор, морска храна е многу пожелна да се додаде во исхраната на децата кои наполниле две години. Сепак, не претерувајте затоа што содржат многу холестерол. Морската храна брзо се расипува и може да предизвика сериозно труење со храна.