Сите оние кои уживаат во млечните прозводи, не се премногу среќни кога на врвот ќе видат ја видат мистериозната течност, некои одма ќе ја измешаат со остатокт од кислеото млеко за да се соедини или некои едноставно ја расипуваат мислеќи дека не е добра за нивното здравје.
Еве што претставаува мистериозната течност.
Во прашање е сурутка – течнос која останува кога ќе се процеди млекото или која природно се одвојуа и останнува на врвот од киселото млеко.
Меѓутоа наместо да ја расипете, научниците препорачуваат да ја измешате со остатокот од кислото млеко бидејќи во неа се наоѓаат протеини.
Доколку пак не сакате воопшто да ја гледате, најдобро е пред да го отворите јогуртот или киеслото млеко добро да го протресете за сурутката повторно се соедини со кислото млеко.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wFiZalRHvhk” width=”500″ height=”300″]