Со овој десерт, ќе го воодушевите целото семејство
Состојки за бисквит:
- 5 јајца
- 5 лажици шеќер
- 5 лажици брашно
- 1 прашок за пециво
Состојки за полнење:
- 1,5 кг излупени јаболка
- 1 литар вода
- 3 пудинга од ванила
- 30 гр шеќер
Декорација:
- 4 дцл слатка шлаг
Подготовка:
- Направете снег од белките, а во друг сад изматете ги жолчките и шеќерот.
- Соединете ги двете смеси.
- Продолжете со матење и додајте лажица по лажица брашно.
- Додадете го прашокот за пециво и мешајте полека.
- Истурете го бисквитот во среден сад и ставете го да се пече на 1800С додека не се добие златно кафеава боја.
- За полнење исчистените јаболка, исецкајте ги на мали коцки, ставете ги во поголемо тенџере, додадете го шеќерот и 8 дл вода.
- Ставете на оган, промешајте и варете додека јаболката не омекнат.
- Ставете ги јаболката врз бисквитот (тој може да е сè уште топол, не пречи).
- Во 2 дл вода измешајте го пудингот од ванила и додадете го во водата каде што се вареа јаболката.
- Мешајте на тивок оган додека не згусне.
- Истурете го топлиот пудинг врз јаболката.
- Откако колачот ќе се олади, изматете го шлагот и нанесете го врз пудингот.
- Оставете го колачот во фрижидер неколку часа и сервирајте.