Викендот е идеален да направите практичен десерт во кој сите ќе уживате.
Состојки:
- шолја брашно
- шолја шеќер
- шолја гриз
- прашок за пециво
- ванилин шеќер
Фил од сирење:
- 500 гр свежо сирење
- 1 јајце
- кора лимон
- ванилин шеќер
- кисела павлака
- 4 лажици шеќер
Фил од вишни:
- 500 гр вишни
- 3 лажици масло
- 3 лажици презла
- 3 лажици шеќер
- половина сок од еден лимон
- цимет по вкус
Прелив:
- 2 јајца
- шолја млеко
- шолја павлака за шлаг ( нема потреба да матите со миксер)
- 2 лажици шеќер
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 180 степени и премачкајте го лимот за печење со масло
- Сите суви состојки соединете ги и поделете ги на три дела
- Во длабок сад измешајте ги сите состојки со сирење
- Во тавче стопете го путерот со презлата и пржите една минута
- Ставете од страна и кога ќе се олади додадете ги вишните, лимоновиот сок, шеќер и цимет и соедините
- Во третиот сад подгответе прелив од јајца, млеко и павлака, па додадете шеќер
- На лимот за печење ставете ја сувата смеса, па делот со вишни, па смесата од сирење, потоа повторно сувата смеса
- На крај прелијте со преливот од јајцето, печете околу 45 минути на 180 степени.