Покрај тоа што е вкусно сурово, киви може да се стави во овошни салати, смути, се користи за правење разни колачи и други десерти, а има многу малку калории.
Киви е егзотично овошје кое потекнува од Кина и скоро секогаш може да се најде во продавниците. Тој е јајцеводен, однатре е зелен со мали камења, а кората му е мека и влакнеста. Околу 150 гр од ова вкусно овошје има само 42 калории, и многу минерали и витамини, поради што е многу корисно за нашето тело. Киви е богато со антиоксиданти кои се борат против слободните радикали и со тоа го забавуваат стареењето, а пожелно е да се вклучи во менито затоа што: може да помогне во лекување на астма, го подобрува варењето на храната поради високи влакна, го намалува холестеролот, го зголемува имунитетот поради големи количини на витамин Ц, го скратува траењето на респираторните инфекции, помага во лекување на рани, го регулира крвниот притисок, придонесува за здравјето на очите и остриот вид.
Кивито исто така, содржи многу калиум, дури и повеќе отколку на пример, банани. Калиумот во нашето тело помага да се балансираат течностите и електролитите, а некои од знаците на недостаток на калиум во организмот се замор и истоштеност, мускулни грчеви, вртоглавица, висок крвен притисок, сува кожа и постојано чувство на жед.
Кому му е дозволено да јаде киви, а кој не?
Иако повеќето луѓе немаат несакани ефекти од конзумирање на киви, исклучок се оние алергични на ова овошје. Знаци на алергија на киви вклучуваат чешање во грлото, отечен јазик, тешкотии при голтање, повраќање и плускавци на кожата. Ризикот од алергија на киви се зголемува доколку сте алергични и на лешници, авокадо, латекс, пченица, смокви или афион.
Како да јадете киви?
Кивито е зелено внатре со црни камења, додека кората е маслинесто зелена со мали влакна. Семето е за јадење, а во случај да не сте знаеле, тоа е дури и кора. Имено, кората од киви содржи и растителни влакна, витамини и антиоксиданти, затоа не мора да се фрла, освен ако не ви пречи нејзиниот вкус и текстура. Можете да ја отстраните косата со триење со хартиена крпа. Киви е најздрав кога се јаде суров, но одличен е и во смути, овесни снегулки, овошни салати, пити, колачи и многу повеќе.
Киви, исто како и авокадото, може да се излупат на неколку начини:
– Исечете го кивито на половина, ставете половина од киви на работ на стаклото и одделете го месото од кора со едно движење. Тоа е всушност многу едноставно кога ќе фатите ритам!
– Вториот метод обично се користи при правење коктели или интересни јадења. Исечете го горниот дел од кивито, а потоа со лажица со кружни движења одделете го целиот киви од кората.
– Трет начин да излупите киви е наједноставниот. Исечете ги врвовите на овошјето, ставете го нормално на основата и потоа исечете ги „страните“, односно кората, парче по парче со нож. И тоа е тоа! Уживајте во кисело-сладок вкус на киви!