Откако ќе го испробате овој рецепт, ќе го правите многу често
Состојки:
- 350 гр. путер
- 300 гр. шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 4 јајца
- 350 гр. брашно
- 2 лажички прашок за пециво
- 50 грама скробно брашно
- 1 дцл. млеко
- компот од вишни
Прелив:
- 200 грама темно чоколадо
- 2 лажици масло
Подготовка:
Во поголем сад пенесто изматете го путерот со шеќерот и ванилиниот шеќер.
Додадете ги јајцата и продолжете со матење.
Додадете го брашното измешано со прашокот за пециво и скробното брашно и веднаш потоа додадете го и млекото.
На крај додајте ги исцедените вишни од компотот.
Калапот за куглоф намачкајте го со масло и посипете го со брашно.
Смесата распоредете ја рамномерно во калапот и печете ја во рерна
загреана на 170 Целзиусови степени околу еден час.
Извадете го куглофот од рерната и оставете да отстои во калапот 5 минути.
Потоа извадете го од калапот и оставете да се излади.