Категории

Куќата на Каменковци од реалноста е главна атракција во Португалија

Каза до Пенедо или Камената куќа е архитектонски споменик лоциран во северна Португалија на планините Фафе. Името го добиле по четири монументални парчиња гранитна карпа што ја играат улогата на темелот, sидовите и покривот на куќата.

Поради својата необична форма, но и начинот на кој се вклопува во околината, оваа камена куќа стана вистинска туристичка атракција, често наречена куќата на Каменковци од цртаниот филм The Flinstones. Иако се наоѓа покрај ветерниците кои произведуваат електрична енергија, во куќата нема електрична енергија.

Casa do Penedo бил изградена околу две години – од 1972 до 1974 година. Првично, сопствениците го користеле како куќа, но денес е претворен во музеј каде што можете да видите фотографии и други експонати поврзани со минатото. Но, не сите посетители се добронамерни, па затоа сопствениците на прозорците поставиле стакло од куршум за да го заштитат од крадци, но и тешки железни врати што не можат да се пробијат.