Куркумата е концентриран извор на фитонутриентот куркумин, кој има својства кои ги спречуваат воспаленијата. Исто така, тој е концентриран извор на прехранбени влакна, витамин Б6 и калиум кои се здрави за срцето, железото кое произведува енергија, како и манганот.
Благодарение на својата активна состојка куркумин кој има силно антисептичко и антибактериско дејство, уште низ историјата се користела за подобрување на варењето, при инфекции, настинки, бронхитис, астма и рани.
Топ 5 најдобри придобвки од користењето на куркумата во исхраната
1. Здравјето на срцето
Го штити срцето и крвните садови од згрутчување, помага при регулирање на лошиот холестерол, има антиоксидантно и кардиопротективно дејство и помага при регулирање на лошиот или ЛДЛ холестеролот.
2. Добра е за цревата
На природен начин го поттикнува обновувањето на цревната флора, таа е еден од најјаките приридни антибиотици, не ја уништува флората и добрите бактерии во цревата, туку го поттикнува нивниот развој.
3. Помага при артритис
Во себе го содржи фитонутриентот куркумин, кој има силно анти-воспалително дејство, па се препорачува кај хроничните оболувања на коските и артритис.
4. Ги чува забите и го отстранува лошиот здив
Благодарение на нејзиниот анти-воспалителен ефект, го намалува воспалението на непцата, го елиминира непријатниот здив во устата и го спречува размножувањето на бактериите и помага при други болести на усната шуплина.
5. Извор на железо
Куркумата е одличен извор на железо и манган, како и Б6, бакар, калиум. Во само 2 лажици од овој зачин, ќе ги задоволите дури 10% од дневно препорачаното внесување на железо.