Понекогаш е голем предизвик да се обложи тркалезниот калап за торта со правоаголна хартија за печење. Но, со овој генијален трик, тој е многу лесен.
Ако сакате печење на колачиња, знаете дека понекогаш може да наидете на некои неочекувани пречки. Понекогаш состојките се премногу ладни и тестото не успева, друг пат немате доволно снег – или мора да обложите тркалезен калап за торта со хартија за печење. И, тоа е полесно да се каже отколку да се стори, на крајот на краиштата, правоаголната хартија за печење тешко дека ќе се вклопи во кружен калап. За среќа, постои едноставен трик со кој функционира совршено!
Вака функционира генијалниот трик со хартија за печење:
Значи, кога треба да обложите тркалезен калап за торта со хартија за печење, можете да го направите тоа многу едноставно со кратко натопување на исечено парче хартија за печење во млака вода. Веднаш штом почувствувате дека е мек и податлив, можете да го извадите, добро да го исцедите и потоа внимателно да го раширите. Сега хартијата за печење лесно може да се постави во кружен калап. За да спречите лизгање, нежно притиснете го и исправете го – и готово. Потоа можете да го ставите тестото во калап за торта обложен со хартија за печење.
Овој совет исто така може да ви помогне:
Алтернатива на натопената хартија за печење може да биде додавање малку масло во калапот. Пред да ја ставите хартијата за печење во садот за торта, ставете малку масло врз основата и раширете ја рамномерно. Потоа можете да поставите хартија за печење на тенок филм со масло и да ја притиснете веднаш на дното на калапот за да не се лизне подоцна.