Категории

Најдобриот турски тако! (РЕЦЕПТ)

Брз и лесен рецепт да подготвите турски тако во кој ќе уживате заедно со најблиските. Користете мелена мисирка наместо говедско месо за да ја освежите оваа семејна вечера која ќе им стане омилена на сите околу вас.


Состојки:
1 лажица масло. маслиново масло
1 голем кромид, ситно исечен, плус повеќе за сервирање
Сол
2 чешниња лук, притиснат
1 килограм мисирка
1/2 до 11/2 лажички чипотел чиле во прав
1 лажиче мелен ким
1/2  конзервиран сос од домати
1/2 зелена салата, исечкана
1/4 чаша свежи лисја од цилинтро, грубо сецкани
8 тортиљи, загреани
1/2 рендано сирење Чедар
Павлака и лимон за сервирање

Подготовка:

  1. Загрејте масло во голема тава на средно ниво. Додадете кромид и 1/4 лажичка сол и пржете, покриено, мешајќи повремено, додека не омекне, од 6 до 8 минути. Промешајте лук и пржете 1 минута.
  2. Додадете мисирка и варете, распарчувајќи се на мали парчиња, 5 минути. Посипете со чипотле во прав, ким и 1/2 лажичка сол и варете, продолжувајќи да ја распаѓаме мисирката, уште 2 минути.
  3. Промешајте со сос од домати и оставете да врие додека малку се згусне, 4 до 5 минути.
  4. Во сад, фрлете зелена салата со цилинтро. Наполнете ги тортиљите со мисирка и одозгора ставете чедар, а потоа зелена салата. Послужете со кромид, павлака и лимон по желба. 

    Добар апетит!

Прегледи:
1270
Категории:
Животен стил
Објавено на:
12.09.2020