За многумина, оваа намирница е редовна на менито за појадок. Често се вели дека тие не се најдобриот избор за појадок. Сепак, многумина од нас не се свесни дека се толку штетни.
Додека лекарите постојано ја нагласуваат важноста на исхраната во превенцијата на болестите, а бројните студии јасно покажуваат дека елиминирањето на одредена храна од менито, како и зголемување на внесот на други, значително го подобрува здравјето, многумина не се откажуваат од оваа храна.
Најновите истражувања покажаа дека еден производ што припаѓа на месни производи значително го скратува животот.
Ова се виршли, кои ги сакаат и најмладите.
Како што открија научниците, секој изеден колбас го скратува животот на една индивидуа за повеќе од половина час. Поточно, новиот индекс кој го проценува влијанието на скоро 6.000 хранливи материи во исхраната, откри дека секој виршла што го јаде човек може да го заврши својот животен век за точно 36 минути. Експертите од Универзитетот во Мичиген објаснија како функционира овој индекс: ги зема предвид сите аспекти на животниот циклус на одредена храна, вклучувајќи го и начинот на кој се произведува, преработува, консумира и складира, како и колку е хранлив производот.
„Погледувајќи ги факторите на ризик како што се натриум и транс масни киселини во внатрешноста на колбасот и балансирајќи ги со „придобивките“ како што се полинезаситените масти и влакна, доаѓаме до крајната вредност од 36 минути живот од која секоја колбас ја одзема индивидуа.“
Спротивно на тоа, истражувачите откриле дека путерот од кикирики може да го продолжи животниот век за 33 минути. Лососот, исто така, доби зелено светло за неговата хранлива вредност, па се проценува дека ќе го продолжи својот животен век за 16 минути. Како што е забележано во бројни студии, преработеното месо често се состои од „непознати“ и тешки за идентификување состојки, вклучувајќи хемикалии, бои, засладувачи и конзерванси.
Според Светската здравствена организација (СЗО), водечките причини за смрт на глобално ниво се три состојби што може да се спречат. Тоа се срцеви заболувања, деменција и рак.