Ќе ве воодушеви со вкусот и со изгледот!
Состојки:
- 2 јајца
- 1/2 кг тенки кори
- 1/2 кг спанаќ
- 2 млади кромиди
- 1-2 чешниња лук
- 1 морков
- 200 г сирење
- сол
- бибер
- масло
- 1/2 прашок за пециво
- 100 мл јогурт
Подготовка:
Јајцата изматете ги и додадете сирење и јогурт, потоа половина прашок за пециво и сѐ тоа добро изедначете го. На масло пропржете го ситно сечканиот млад кромид и додадете го на ситно изренданиот морков и исечканиот кромид, па посолете и побиберете. Во пржениот кромид додадете фил од јајца и сирење.
Помал плех обложете со хартија за печење и во него ставете ја првата кора на дното, а ивиците на кората да бидат надвор преку плехот. На дното ставете малку фил од сирење и јајца. Раширете ја кората на масата, ставете и малку масло и премачкајте ја со 2 лажици спанаќ, свиткајте ги краевите и свиткани спуштете ја во плехот.
Истото повторете го и со втората кора па спуштете ја кај првата. Преку неа премачкајте фил од јајца. Преку неа завиткајте уште две кори, па фил и потоа и третата ставете ја одозгора и премачкајте ја со фил. Премачкајте го остатокот од филот и печете на 200 степени околу 40 минути. Сечете кога малку ќе се олади.
Добар апетит!