Дали знаевте дека тежината на вилушката или јачината на звукот на телевизорот до вас можат да влијаат на тоа како го доживувате вкусот на сладоледот што го јадете? Звучи неверојатно, но тоа е вистина! Прочитајте подолу кои се (донекаде невообичаени) фактори кои можат да влијаат на вкусот на вашата храна и како можете да ги користите за вашата храна секогаш да има подобар вкус.
Гласна телевизија, врева, мрморење …
Дали некогаш сте се запрашале зошто храната во авионите има толку лоша репутација? Можеби тоа не е само квалитетот на храната, туку и силниот мотор на авионот и бесконечниот шум на другите патници околу вас. Истражувањата велат дека колку е погласно просторијата во која се наоѓате, толку е помала веројатноста да уживате во храната што ја консумирате. Исто така, т.н. бел шум (на пример, постојаното зуење на авионите) може да предизвика храна да има малку слаб вкус. Значи, ако сакате да уживате во вашиот следен оброк, исклучете го телевизорот или замолете еден гласен пријател да зборува малку потивко.
Боја на храна или прибор
Интересен факт е дека повеќето од купените кисели краставички содржат дополнителна боја за да изгледаат позелени! Производителите на храна знаат дека бојата има големо влијание врз тоа како го доживуваме вкусот на храната и дека најверојатно храната ќе ја оцениме како повкусна кога нејзината боја е светла нијанса. Исто така, бојата на вашата чинија или чаша може да влијае на вкусот на храната. На пример, едно истражување покажа дека луѓето повеќе уживаат во пијалок кога го пијат од сина чаша отколку кога чашите се жолти, црвени или зелени. Друга студија открила дека десертите кои се служат на бела чинија се послатки од оние што се служат на темна чинија, кога луѓето се фокусираат на горчливите вкусови на храна.
Тежина на чинии и вилушки
Дали вашиот прибор за јадење е изработен од лесен материјал? Или јадете од хартиени чинии затоа што немате време да ги миете садовите? Време е да застанете, бидејќи истражувањата покажуваат дека потешките јадења, чинии, вилушки и други прибори што ги користите додека јадете храна можат да го подобрат нејзиниот вкус.
Обликот на чинијата
Можеби е време да ги замените вашите правоаголни чинии затоа што на тој начин вашата храна може да стане повкусна! Истражувањата покажаа дека слатката храна што се служи на правоаголни чинии има помалку сладок вкус, додека плочите со остри рабови можат да влијаат на вкусот на зачинета храна како што е сирењето. Се чини дека поради острите рабови, очекуваме остар (повкусен) вкус што го подобрува вкусот на храната како што е сирењето, но ги затапува вкусовите на слатката храна.