Првата студија од овој тип откри диета што може да ве заштити од добивање на козични и други посериозни болести.
Ова значи дека треба да присилувате храна како лосос, каша и гравче, додека треба да избегнувате бел леб, преработено месо и сладолед.
Односот помеѓу covid и диетата
Не е изненадувачки што истражувачите од Кралскиот колеџ во Лондон откриле дека здравата храна е поврзана со помал ризик од козида. Тие рекоа дека квалитетна диета го подобрува здравјето на цревата, што пак може да го зајакне имунитетот и потенцијално да ве заштити од kovid. Студијата покажа дека луѓето со највисок квалитет на исхрана имаат околу 10 проценти помали шанси да развијат кавијар отколку оние со најнизок квалитет на исхрана.
Исто така, имал 40 проценти помала веројатност да се разболи сериозно.
Студијата се заснова на податоци од скоро 600.000 Британци и Американци кои ја користеле апликацијата Студија за симптоми на ZOE Covid.
Соработниците завршија истражување за храната што ја јаделе во февруари 2020 година, непосредно пред да се прогласи ковидијата за пандемија.
Нивната диета се користеше како начин да се измери ризикот од ковид.
Студии за кафе и пиво
Во меѓувреме, друго истражување објавено во јуни покажа дека шолја кафе на ден може да заштити од вирусот. Исто така, се смета дека антиоксидантните и антиинфламаторните соединенија во пивото посредуваат во ризикот од развој на симптоми, велат истражувачите.