Сите мислат дека овошјето е добро за зајакнување на имунитетот, но не вака – добро запаметете кога одите во продавница.
Зајакнувањето на имунитетот преку исхрана е важно не само за време на пандемијата, туку и во моментот кога започнуваат сезонските инфекции и се трудиме да го заштитиме организмот од воспалителни процеси и болести.
Веќе ви кажавме кои намирници го ослабуваат имунитетот, како и зошто не треба да пиете лимонада, а сега ќе ви откриеме како дури и овошјето и зеленчукот, составен дел од здравата исхрана, можат да го ослабат имунитетот. Бидете внимателни кога купувате овошје и зеленчук, бидејќи како што велат нутриционистите, само она што е сезонско и блиску до климата каде што живеете ќе има вистински благотворно влијание врз организмот.
А овошјето кое е вештачки зрело може да го оштети имунолошкиот систем, истото важи и за зеленчукот!
Што е проблемот? Ако купите јагоди, да речеме, во декември, се разбира дека тие не созреале на сонце, природно. Ќе го знаете по нивниот вкус. Истото важи и за секое овошје или зеленчук надвор од сезоната што го купувате затоа што копнеете за вкус или ви требаат за посебен рецепт. А со тоа правите голема штета, дури и кога се во прашање јаболката кои се сметаат за најздрави!
Вештачкото, забрзано зреење најчесто е производ на пестициди и други хемикалии кои апсолутно не ги сакате во вашиот систем. За тоа овошје или зеленчук да бидат „зрели“, со очекуваната боја и мирис, се кисела со хемија што им овозможила да созреат, а потоа не се расипуваат додека добавувачот не ги достави до продавница.
Но, да се вратиме чекор назад пред таа храна да стигне до вас. Ако е собран пред да созрее, за да може да се складира и транспортира, ја содржи супстанцијата лектин. Природно се ослободува од растението за време на процесот на зреење, но ќе остане во овошјето и зеленчукот собрани порано и воопшто не е добро за имунитетот.
Лактинот негативно влијае на добрите бактерии кои живеат во нашиот дигестивен систем и претставуваат важен дел од имунитетот. Ако го оштетите микробиомот, целиот „свет“ на бактерии што живее во нашето тело, знајте дека последиците можат да бидат сериозни – потребни се и до две години за да се врати во првобитната состојба!
Не секој дел од овошјето и зеленчукот е подеднакво здрав, ова веќе ни го објасни проф. Д-р Воислав Перишиќ вели дека кората е опасна и не е „најздрава“ на овошје како што е јаболкото.