За сите оние кои се прашуваат за тајните на кралската кујна, овојпат, куварите кои некогаш работеле таму, ги открија тајните.
Кралицата Елизабета преферира едноставна храна, без многу зачини и додатоци. Нејзиното вообичаено мени се состои од следново: за појадок јаде снегулки, овошје и јајца, нејзиниот ручек се состои од риба и зеленчук или пилешко со салата, а за вечера јаде месо со сос од печурки. Според неа, да се „вдишува“ лукот од луѓето со кои се сретнува е многу непристојно, па овој производ е забранет во кралската кујна. Но, затоа таа е љубител на чоколадо, посебно темно, со какао повеќе од 60%.
Исхраната на Кејт Мидлтон, војвотката од Кембриџ се состои од зеленчук, овошје, цели зрна и полно месо. Таа одвреме навреме се потпира на некои диети, но знае и да си дозволи по некое задоволство. Омилено јадење и е пилешко со кари, што со задоволство го готви и сама.
Во обични денови, во кралската кујна работат 8-10 готвачи истовремено, додека сите готвачи се ангажирани за време на големите банкети, кои се одржуваат 2-3 пати годишно.