Категории

Овие карактеристики детето ги наследува само од мајката

Отсега, кога ќе ве прашаат на кого сте паметни, слободно кажете – на мама.

Патеките на генетиката се чудни. Кога очекувате дете, не можете ни да замислите како ќе изгледа. И одличен пример за тоа е колку често и колку браќа и сестри чии родители се исти се различни. Без оглед на тоа што носиме гени од двајцата родители, постојат некои работи што се наследени само од еден. Значи, најновото истражување покажа дека детето може да наследи некои карактеристики само од мајката, додека татковците немаат апсолутно никакво влијание врз нив.

Ова се трите карактеристики што можеме да ги наследиме само од мајката:

Интелигенција
Сега, кога ќе ве прашаат кога сте паметни, слободно кажете your на мајка ти. Истражувањето спроведено на Универзитетот во Шкотска во Глазгов покажа кои фактори влијаат врз интелигенцијата, вклучувајќи го и социо -економскиот статус и образованието. Во ова истражување учествуваа повеќе од 12.600 млади луѓе помеѓу 14 и 22 години. И резултатите покажаа дека најголемото влијание доаѓа од страната на мајката. Нивниот коефициент на интелигенција варираше само во просек од 15 поени во споредба со мајчиниот.

Стареење
Се сеќавате како нашите предци велеа – погледнете ја мајката, одберете ја ќерката. Тоа тврдење сега има научна основа бидејќи начинот на кој старееме зависи од ДНК на нашата мајка. Ова го открија научниците од германски институт кои велат дека ДНК од митохондриите, кои ги наследуваме исклучиво од мајката, може делумно да го контролира стареењето.

Склоност кон дебелеење
Како што децата го наследуваат метаболизмот од мајката, така детето ќе биде дебело или витко, во зависност од физичките и метаболичките карактеристики на мајката. Ако мајката е дебела, децата се со поголема веројатност да бидат дебели. Иако ова треба да се земе со зрно сол бидејќи истражувањето е спроведено на глувци, а не на луѓе, па научниците посочија дека се потребни дополнителни и подлабоки истражувања за да се потврди оваа теза.

Прегледи:
686
Објавено на:
17.01.2022