Класичната супа од чедар е вкусна, кремлива, но и многу калорична. За подготовка на оваа супа потребни ви се следните состојки:
- 1 карфиол
- 2 парчиња праз
- 2 чаши чедар сирење
- 3 лажици брашно
- 3 чаши млеко
- 1 чаша вода,
- ловоров лист, бибер, сок од лимон, масло
Подготовка:
Во тава со загреано масло пржете го празот додека не омекне (околу 5 минути), потоа додадете ги исечканиот карфиол, млекото (2 чаши), водата и зачинете со сол, ловоров лист и бибер. Пржете додека не зоврие водата со чести мешања. Намалете го огинот и оставете ја смесата покриена, додека не омекне карфиолот (околу 8 минути) со повремено мешање.
Во мала чинија измешајте една чаша млеко и брашно. Потоа оваа смеса додадете ја во карфиолот. Гответе со повремено мешање додека супата не стане густа (околу 2 минути). На крај, во супата додадете изрендан чедар и сок од лимон и измешајте, па сервирајте.
Добар апетит!