Многу вкусни колачи што се прават пополека
Состојки:
- брашно 250гр
- маргарин 65г
- шеќер 75гр
- вода 75гр
- прашок за пециво 6g
- млеко од соја во прав 10g
Фил:
- бисквити (мелени) 100g
- џем од кајсија 200гр
- рум 10г
Подготовка:
Растопете го маргаринот во тава. Во посебен сад, ставете го брашното и одвојте две лажици. Во садот со поголемиот дел од брашното, додадете го млекото од соја во прав и прашокот за пециво, а потоа промешајте.
Растворете 75 грама шеќер во вода и додадете го во брашното. Додадете го растопениот маргарин. Замесете меко тесто. Додадете ги уште двете лажици брашно и измесете го тестото убаво да се изедначи. Завиткајте го тестото во пластична фолија и оставете го да се излади некое време. Околу еден час.
Од тестото формирајте топки и ставете ги на хартија за печење во тава. Печете на 160 степени, околу 18 минути. Издлабете ги топчињата додека се сеуште млаки.
Сомелете ги остатоците од мелените топчиња, а потоа додадете ги мелените бисквити и џемот од кајсија. Додадете малку рум исто така. Топките пополнете ги со филот. Спојте ги и отстранете го вишокот од филот.
Бојата за колачи измешајте ја во вода, додадете ја аромата на кајсија, потопете ги праските најпрво во жолта, потоа во црвена боја и оставете ја бојата да се исуши. Додека се уште влажни, превртете ги во кристален шеќер.