Тиквичките се зеленчук кој е присутен речиси на секоја трпеза. Тие најчесто се подготвуваат поховани или па полнети, но идеални се и како салата.
Потребни состојки:
- 1 лажица маслиново масло
- половина лажичка рендана кора од лимон
- 1 лажица лимонов сок
- половина лажичка сол
- малку бибер
- 3 зелени тиквички со средна големина
- 5о гр. фета сирење
Начин на подготовка:
За прелив во мала чинија измешајте маслиново масло, кора од рендан лимон, лимонов сок и бибер.
Тиквичките излупете ги, а потоа исечете ги по должина на многу тенки листови и наредете ги во чинија. Одозгора прелијте ги со преливот, измешајте, па ставете сирење.
Пријатен апетит!