Категории

Пристигнува Супер Крвава Месечина – НАСА најавува магичен поглед на небото

Супер Месечината овој пат ќе се совпадне со затемнувањето.

Што е во основа Крвавата Месечина?

„Крвава месечина“ се случува кога Месечината на Земјата е во целосно затемнување на Месечината. И покрај тоа што нема некое посебно астрономско значење, глетката на небото е зачудувачка бидејќи вообичаено белата месечина станува црвена или румено-кафеава. Последната крвава месечина на 20-21 јануари 2019 година се совпадна со супермесечина и Месечината на волчицата, со што ја доби титулата „Супер крвава волчица“.

Следната крвна месечина ќе се случи за време на целосното затемнување на Месечината од 26 мај 2021 година, што ќе биде видливо од делови на Северна Америка, Австралија, Пацификот и Азија. Додека полната месечина поминува низ сенката на Земјата, гледачите ќе бидат почестени со небесен поглед кој нема да се појави повторно до мај 2022 година.

Утре најспектакуларната супер месечина оваа година ќе се совпадне со делумно затемнување на сателитот на Земјата. Благодарение на затемнувањето, таа Месечина не само што ќе биде одлична, туку и „крвава Месечина“, објави американската НАСА.