Оваа комбинација е вистинска хармонија на вкусови. Ако спаѓате во клубот на обожаватели на кикирики и чоколадо, не треба да бидете премногу убедени да го пробате овој колач. Бонус е што не мора да ја вклучувате рерната за овој рецепт затоа што не се пече.
СОСТОЈКИ:
За основата
- 130 гр брашно од кокос
- 80 гр мазен путер од кикирики
- 80 гр излупени несолени кикирики
- 50 гр какао
- 4 лажици мед
- 1 лажица вода
За кремот
- 200 гр мазен путер од кикирики
- 70 гр класичен путер од млеко
- 70 гр мед
- малку сол
За глазурата
- 100 гр црно чоколадо
- 1 лажица мазен путер од кикирики
- 1 лажица путер од млеко
- 1 лажица мед
ПОДГОТОВКА:
1. Обработете ги сите состојки за основата во блендер или миксер. Мешајте додека не добиете густа и леплива смеса. Ако ја направи смесата премногу сува, додадете малку повеќе мед, а ако е премногу влажна, додадете малку кокосово брашно.
2. Пренесете ја смесата во мала тркалезна форма или правоаголна или квадратна тава и добро притиснете ја на дното на садот, а потоа ставете ја во фрижидер додека го подготвувате кремот.
3. Ставете ги сите состојки на кремот во сад и мешајте околу две до три минути додека не добиете мазна и сјајна смеса. Имајте на ум дека путерот од млеко мора да биде на собна температура, па извадете го од фрижидер половина час пред камшикување и подгответе го. Истурете го готовиот крем врз изладената основа и вратете се во фрижидер еден час.
4. Подгответе ја глазурата со ставање путер, чоколадо и мед во сад, а потоа се топи на тивок оган. Кога ќе се стопат состојките, измешајте ги, додадете лажица путер од кикирики и измешајте сè добро и прелијте го со тортата. Вратете се во фрижидер и ставете го во фрижидер три до четири часа пред да го послужите.
Пријатен апетит!