Спецатино е популарно италијанско јадење како гулаш, кое се состои од ефтини парчиња месо – најчесто тврдо говедско, јагнешко, овчо или свинско месо.
Месото се сече на помали коцки, се попрскува со брашно, се пржи во маснотии со кромид и разни зеленчуци и се готви на ниска температура околу три часа додека месото не омекне и може да се исече со вилушка. Името го добил според италијанскиот збор spezzattere, што значи „сече на мали парчиња“. Порано се служеше дури и на традиционални свадби помеѓу предјадење на тестенини и главно јадење.
СОСТОЈКИ:
- 1 кг говедско месо без коски
- 400 мл месен фонд
- 200 мл бело суво вино
- ½ кг сецкан кромид
- ½ кг пиперки
- 3-4 чешниња лук
- 1 ловоров лист
- 2 грст свеж магдонос
- маслиново масло за динстање
- посипете брашно
- сол и бибер по желба
ПОДГОТОВКА:
1. Во големо тенџере, загрејте малку маслиново масло, а потоа испржете парчиња месо исечени на приближно иста големина што претходно ги попрскавте со малку брашно.
2. Гответе 10 до 15 минути или додека не испари целата течност од месото и говедското месо има златно-кафеава кора.
3. Посипете го месото со бело вино и варете го сите заедно десет минути, или додека не испари целиот алкохол.
4. Ставете сецкан лук, пиперки исечени на ленти и густин во тенџере и вриејте неколку минути. Додадете сол и бибер. Додадете го ловоровиот лист.
5. Ставете го кромидот исецкан на тенки ленти во тенџерето, покријте го и оставете го да се готви заедно без мешање околу два до три часа, или додека месото не стане меко и зеленчукот не се претвори во желатиносен сос.
6. Кон крајот на готвењето, додадете ситно сецкан магдонос во тенџерето.
Добар апетит!