Категории

РЕЦЕПТ: Крцкав леб полнет со топено сирење и лук – Одличен за појадок и вечера

Уште еден деликатес од стар леб. Ако се случува да ви остане цел леб, купете уште еден за ова солено задоволство.
Лебот можете да го наполните со што сакате, а готов е за најмногу половина час.

Одлично во случаи на ненадеен глад и исчезнува со молскавична брзина. Топено сирење и лук му даваат посебен вкус, па затоа е добро веднаш да се фатите за работа. Секако, прво прочитајте го рецептот.

СОСТОЈКИ:

  • 1 среден леб, најдобро од вчера
  • 200 гр рендана гауда
  • 150 гр сирење фета
  • 60 гр путер
  • 2 чешниња лук
  • пиперка
  • 1 лажица сецкан магдонос

ПОДГОТОВКА:

1. Измешајте путер со мелен лук и магдонос, завиткајте го во фолија и ставете го во фрижидер.

2. Исечете го лебот по должина неколку пати, длабок околу пет сантиметри, а потоа по ширина. Не исечете го до крај за да го задржите на едно парче.

3. Измешајте рендано сирење и издробена фета со ситно исечкана пиперка. Пополнете ги процепите со парчиња разладен ароматичен путер и подготвен фил.

4. Ставете го на плех или во подлабока тава, покријте го со фолија и печете го во загреана рерна на 180 степени околу 15 минути.

5. Одвиткајте ја фолијата и печете уште десет минути. Извадете го лебот од рерната и навалете го.

Пријатен апетит!

Прегледи:
1643
Објавено на:
18.03.2021