Љубителите на палачинки и оние кои сакаат кокос однапред знаат дека вреди да се испроба овој рецепт.
Смесата е збогатена со кокосово брашно, а полнењето на бело чоколадо, кисело овошје, е доволно за врвен бел хедонизам.
СОСТОЈКИ:
- 3 јајца
- 50 гр стопен путер
- 200 гр остри брашно
- 50 гр кокосово брашно
- 2 лажици шеќер
- малку сол
- 350 мл млеко
- 100 ml минерална вода
За полнење:
- млечен или чоколаден намаз
- стопено бело чоколадо
- кокосово брашно
- кокосови куглици
По избор:
- мелени бисквити
- овошје од компот
- рендано црно чоколадо
- сладолед
ПОДГОТОВКА:
1. Измешајте остро и кокосово брашно. Во посебен сад изматете ги јајцата, шеќерот и солта додека не добиете пенлива смеса. Додадете стопен путер и промешајте. Додадете половина од течните состојки (млеко и вода), измешајте и додадете половина од смесата со брашно.
2. Нежно мешајте додека не раскинете грутки. Потоа додадете ја другата половина од течните и суви состојки. Ставете ја смесата во фрижидер 30 минути до еден час да отстои. После тоа, класично печете палачинки.
3. Пополнувањето на готови палачинки е многу едноставно. Прво, намачкајте ја палачинката со намачкана и посипете со малку кокос, па превртете ја или преклопете ја во триаголник или превртете, во зависност од тоа како ви се допаѓа.
4. Посипете ја полнетата палачинка со стопено бело чоколадо, посипете со малку кокос и украсете со купени топчиња од кокос.
5. Ако сакате, можете дополнително да декорирате со распарчени бисквити. Доколку сакате комбинација од бело и црно чоколадо, посипете ја палачинката со малку изрендано црно чоколадо. Кокосот оди добро со кисело овошје, па палачинката можете да ја украсите со овошје од компот како цреши или со малку овошје од бобинки. Може да ги послужите и со лажичка од омилениот сладолед.
Добар апетит!