За почетниците во кујната, важно е да се разјасни дека пилешката супа може да се направи без многу пилешко. Многу луѓе се колнат дека пилешката супа е одличен „лек“ за настинки, и сигурно е дека обезбедува хидратација на организмот и не може да му наштети.
За почетници во кујната, важно е да се разјасни дека пилешката супа може да се направи без многу пилешко. На пример, ако купите цело пиле, можете да ги исечете батаците, карабатаците и белото месо и да ги подготвите како што сакате, и од она што останува да направите доста добра супа. Можете исто така да ја направите користејќи специјално купени пилешки крилца – на пример пет или шест парчиња. Се разбира, можете да готвите и цело пилешко месо или деловите што ги сакате, само зависи од прашањето – дали сакате варено пилешко.
СОСТОЈКИ:
- пилешко
- главица кромид исечена на половина и испечена на рингла (покриена со фолија)
- два големи моркови исечени на прстени или стапчиња (не премногу мали)
- целер
- половината четвртина чаша сецкан магдонос
ПОДГОТОВКА:
Ставете го пилешкото, морковот и кромидот во тенџере, истурете вода и сол. Гответе додека месото не почне да се одделува од коските и морковот станува мек. Извадете го месото, исчистете ги кожата и коските и вратете ги во исцедената супа. Вратете го и морковот. Додадете тестенини или кнедли, па варете уште неколку минути. Кога ќе го исклучите огнот, додадете магдонос.
Препораки: Секогаш ставајте пилешко во ладна вода, никогаш во топла или топла. Добра супа бара додавање сол. Нека супата се вари само додека месото и зеленчукот не омекнат, не ги варете премногу. Месото од мисирка може да го замени пилешкото во многу рецепти. Ако добро не сте ја измериле количината на вода, никогаш не додавајте ладна вода во супата, туку секогаш топла вода, потоа продолжете со готвењето.
Пријатно!