Трет ден Велигден и сите во куќата остануваат со неизедени скршени велигденски јајца. А за да не ги фрлате, можете да ги користите за целосно ново јадење. Тоа е одлична салата со јајца, макарони и шунка.
Се прави брзо и лесно, а сигурно ќе им се допадне на сите. И, тоа може да биде додаток на вашата трпеза или дури и целосен оброк.
СОСТОЈКИ:
- 3 варени јајца
- 250 гр варена шунка
- 100 гр варени тестенини
- 100 гр мајонез
- 1 павлака
- 1 мал рендан морков
- лажичка сенф
- магдонос, сол и бибер
Начин на подготовка
ПОДГОТОВКА:
Исечете ги белките на мали коцки, а одделно измешајте ги жолчките со претходно исецканата шунка. Комбинирајте јајца и шунка, додадете варени тестенини и измешајте кисела павлака, мајонез и сенф. Зачинете со сол и бибер по вкус. Послужете ја добро измешаната салата во подлабок стаклен сад.
Посипете го горниот слој со рендан морков и магдонос.
Добар апетит!