Времето е одлично за велигденски пост, а за време на викендот може да го почестите семејството со одличен ручек – стапчиња од риба. Подготовката е многу едноставна, и здрава е и вкусна. Рибата што ја сакате најмногу можете да ја користите за ражничи, но можете да комбинирате два или три вида.
СОСТОЈКИ:
- 500 гр крап или друга риба, по вкус
- 1 лимон
- 700 гр компири
- мелена слатка пиперка
- маслиново масло
- рузмарин
- босилек
- мајчина душица
- оригано
- пипер
- така
- 1 кромид исечен на кругови
- 2 чешниња лук
ПОДГОТОВКА:
1. Исечете ја рибата на помали парчиња. Потоа додадете ги сите зачини, малку сок од лимон, масло и добро измешајте. Оставете ја марината покриена најмалку половина час.
2. На дрвени стапчиња наредете ги парчињата риба и кромид што сте додале малку сол.
3. Исечете го компирот по желба, додадете сув зачин или сол, бибер, мелена слатка пиперка и маслиново масло. Измешајте добро и истурете во подмачкана тава. Одозгора распоредете ги рибите ражничи. Печете на 220 степени околу 50-100 минути.
Добар апетит!