Освен уникатниот изглед и вкус, и релативно едноставна подготовка, составот на оваа тота во основа е доста скромен, така што тоа е една од причините за вековното преживување на Розата. Од многуте рецепти, ние ви ги даваме нашите, и ќе споделиме уште еден рецепт, кој исто така е наш.
Состојки:
- 6 јајца
- 12 лажици бел кристален шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- ½ л млеко
- кора од половина лимон
- 1 лажица сируп од ливчиња од роза
Подготовка:
Од шесте јајца, одделете ги жолчките од белките. Густо изматете ги белките со шест лажици шеќер. Изматете ги жолчките посебно, и постепено додавајте ги белките, мешајќи се лесно со жица за матење, внимавајќи да не создадете меурчиња. Варете го млекото, ванилиниот шеќер, кората од лимон и сирупот од роза, и оставете да се излади целосно. Потоа полека додајте ја оваа смеса во изматените јајца, и соединете се убаво. Во шерпа со средна големина, измешајте шест лажици шеќер со лажица вода, ставете на поголем оган – така што шеќерот се карамелизира – мешајќи цело време, а потоа полека намалете го огнот за да не изгори шеќерот. Истурете го растопениот шеќер преку работ на тавата со нежно вртење и истурете ја јајцата и млечниот крем.
Истурете вода во поголема шерпа до една третина од длабочината, а потоа спуштете го тенџерето со карамелизиран шеќер и крем во таа вода. Ставете ги двете тенџериња во рерна загреана на 150 степени, и печете околу 45 минути. Не отворајте ја рерната барем во првите 20 минути. Кога Розата е подготвена, почекајте добро да се излади, одделете ги рабовите од шерпата со нож, покријте со голема рамна чинија и свртете ја нагло. Конечно, можете да нанесете уште неколку капки сируп од ливчиња од роза на површината на Розата.