Категории

РЕЦЕПТ: Сирови какао бомбици за задоволување на желбата за слатко

Фантастични топчиња за енергија направени од само три состојки, здрави, без додаден шеќер, посно, без глутен и сурови. Подготвено за кратко време и полно со вкус на чоколадо!

Можете да користите ореви како што сакате, но оревите имаат најинтензивен вкус во оваа комбинација. Кога станува збор за какаото, користете чисто, горчливо какао. Различни видови прав за чоколадни пијалоци кои содржат шеќер како главна состојка или разни ароми и адитиви не се добар избор најмногу затоа што не даваат доволно вкус на чоколадо.

СОСТОЈКИ:

(количина за 20-25 топчиња)

  • околу 170 гр урми
  • 120 гр ореви (или други ореви)
  • 35 гр какао во прав
  • мала нотка на сол
  • лажичка-две води (доколку е потребно)

За попрскување и украсување

(произволно)

  • какао во прав
  • ситно сецкани или мелени ореви, бадеми, лешници, кокос

ПОДГОТОВКА:

1. Потопете ги урмите и оставете ги во вода да омекнат, околу 10 минути. Ако користите свежи урми, можете да го изоставите овој чекор или да ги натопите пет минути за полесно да ги олупите (ако ги направите). Извадете го каменот и ставете го во мултипраксија или посилен сецкач.

2. Додадете ореви, какао во прав и малку сол.

3. Мешајте додека не се соединат сите состојки. Доколку е потребно, додадете лажичка или две вода или стопено кокосово масло.

4. Одделете две третини од лажичката од смесата и обликувајте ги топчињата со влажни раце. Наредете ги на хартија за печење или про transparentирна фолија за да не се лепат во плехот. Посипете ги со какао во прав (преку ситна цедалка) и оставете ги во фрижидер да се стегнат малку. Ако сакате, можете да ги превртите во ореви или кокос. Најдобри се кога оставаат на собна температура некое време.

5. Наредете ги во кутија што добро се затвора и чувајте ги во фрижидер до 10 дена. Стоењето малку го интензивира вкусот на оревите (што е одлично во овој случај), и во спротивно ќе трае совршено.

Добар апетит!

Прегледи:
792
Објавено на:
29.05.2021