Категории

РЕЦЕПТ: Супа од морач според рецептот на Џејми Оливер како идеално предјадење

Новата книга за готвење „Зеленчук“ Џејми Оливер ни носи нов пристап кон веганската исхрана:“ Главната порака е дека треба да престанеме да избегнуваме зеленчук. Ако му посветиме доволно љубов и внимание, зеленчукот ќе ни ја врати среќата и љубовта“, рече тој.

Светло зелена супа со спанаќ, коцки леб со пармезан

ЗА 4 ПОРЦИИ
40 МИНУТИ

Состојки:

  • 2 глави морач
  • 2 главици лук
  • 300 гр компири
  • маслиново масло
  • 4 кришки селски леб со кора
  • 20 гр пармезан
  • 600 мл полномасно млеко
  • 100 гр млад спанаќ

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 ° C / гас на 4. Отстранете го тврдиот дел од анасонот, излупете го кромидот, излупете ги компирите, исечете сè на големи парчиња и ставете го во поголем сад, истурете 1 лажица масло и ставете ја тавата на среден пламен. По 1 минута додадете 200 мл вода, покријте го садот и варете ја супата 20 минути. По околу 10 минути, отстранете го капакот.

Лебот исечкајте го на коцки од 2 см, прелијте ги со една лажица масло, измешајте ги убаво да се впие маслото, па премачкајте ги на плех и изрендајте го пармезанот. Печете 25 минути или додека не поруменат и не станат крцкави.

Истурете го млекото во садот. Кога супата ќе зоврие, истурете ја во блендер и измешајте сосема непречено – можеби ќе треба да го направите ова за неколку круга. Зачинете ја супата до совршенство со морска сол и црн пипер, а потоа поделете две третини од супата во топли чинии. Додадете го спанаќот во остатокот од супата во блендер и уште еднаш вклучете го мултипрактикот. Сега лесно измешајте ја зелената супа во супата во чинии и послужете со тост коцки леб.

Прегледи:
662
Објавено на:
12.04.2022