Тестенини во кремаст сос од печурки се прекрасно јадење за вистински гурмани и ќе бидат ценети од сите љубители на италијанската кујна. Италијанците се познати гурмани. За нив е важно секој оброк да биде вкусен и подготвен брзо. Тестенините најчесто се јадат, во која било форма – макарони, лазања или пица, и тие се неприкосновени кога станува збор за тестото.
Ако сакате да го подобрите вкусот, можете да додадете каранфилче или провансалски билки. Пробајте го овој рецепт за паста од печурки, нема да зажалите. Вкусот е феноменален, и ако се вратите уморни од работа ова е идеален оброк бидејќи се подготвува брзо и ќе ве засити.
СОСТОЈКИ:
- 340 гр печурки
- 3 чешниња лук
- 2,5 лажици путер
- 225 гр тестенини по желба
- 2 лажици брашно
- 500 мл млеко
- 1 лажичка мајчина душица, по желба
- 1/4 чаша рендан пармезан, по желба
- сецкани јаглика за декорација
ПОДГОТОВКА:
Измијте ги печурките и исецкајте ги. Загрејте го маслото, потоа динстајте ги печурките додека не омекнат. Додадете сецкан лук и зачини и динстајте додека лукот не омекне. Отстранете ги печурките од тавата. Потоа растопете го путерот во тава и додадете го брашното, па пржете неколку минути. Истурете млеко и доведете до вриење. Гответе 30 секунди. Додадете печурки и промешајте. Ако сакате, додајте пармезан во сосот и промешајте, потоа прелијте ги сварените тестенини и соединете се заедно.
Погледнете подетален метод на подготовка во видеото: