Без разлика дали славите нешто или само што сте решиле да разубавите дождлив викенд во време на пандемија – рецепт за торта што не се прави брзо и лесно, но има исклучителен вкус, може да биде добро решение. Овој деликатес е идеална комбинација од тенки, меки кори и два фила, од кои едната е слатка, а другата е малку кисела по вкус.
Состојки за 4 кори (послужавник 30 х 20 см, 4 кори):
- 16 белки
- 20 лажици шеќер
- 24 лажици мелени, печени лешници
Состојки за полнење:
- 12 жолчки
- 12 лажици кристален шеќер
- 250 гр маргарин или путер
- 100 гр шеќер во прав
- 100 гр бело чоколадо
Состојки за второто полнење:
- 250 мл слатка павлака
- 200 гр павлака
- малку мелени печени лешници да се попрскаат
ПОДГОТОВКА:
За една кора ви требаат 4 белки, 5 лажици шеќер и 8 лажици мелени лешници. Рерната се загрева до 150 степени. Белките изматете ги со шеќерот во цврста пена и измешајте ги лешниците. За да го намалите времето за печење, земете голем плех во рерна и печете ги состојките на кората само двапати затоа што плехот за рерна е обично со големина 40 х 30 см и кога ќе ја исечете кората на половина, ќе добиете две кори 20 х 30 см.
Печете на 150 степени, исушете повеќе, околу 40 минути.
За полнењето на пареа изматете ги жолчките со шеќерот додека не побелат и варете ги околу 15 минути. Тргнете го од оган, додадете го чоколадото, промешајте да се стопи и оставете да се излади. Изматете го маргаринот со шеќер во прав и комбинирајте го со изладениот фил.
За второто полнење – изматете ја слатката павлака, па додадете ја павлаката и комбинирајте.
Ставете ја првата кора на плехот, четвртина од првиот фил, па премачкајте го белиот фил и посипете ги со мелени лешници, втората кора и така до крај. Украсете ја тортата по желба.
Забелешка: Лешниците се печат околу 18-20 минути во загреана рерна на 180 степени за десет минути.
Пријатен апетит!