Категории

РЕЦЕПТ: Торта „Наполеон“ – Царски вкус кој не се заборава

Оваа империјална торта е подготвена од секој гурман и доброволно и се предава на неа. Таквиот повеќеслоен Наполеон е деликатно крцкав, кремаст и романтично воздушен. Со еден збор – неодоливо.

Многу тенки кори (мил-фејл-илјада лисја), ред крем од ванила, горниот слој крем и чоколадо, какао, бадемово лисја … гастро-хармонија.

СОСТОЈКИ:

За тестото

  • 600 гр брашно
  • 300 гр путер
  • 250 мл вода
  • 2 јајца
  • 1/2 лажица оцет
  • 1 лажица сол

За кремот

  • 400 мл слатка павлака (35% мм)
  • 200 мл млеко
  • 170 гр шеќер
  • 5 жолчки од јајце
  • 1 бар ванила
  • 100 гр путер
  • 50 мл рум или коњак
  • 2 лажици скробно брашно

За украсување

  • 6 лажици мелени печени бадеми (или други ореви)
  • лисја од бадеми
  • шеќер во прав
  • боровинки, брусница, капини, малини, аронија

ПОДГОТОВКА:

1. Исечете го путерот на парчиња, додадете брашно и сите други состојки. Замесете еднообразно и еластично тесто, покријте го со крпа и оставете 15 минути на собна температура.

2. Поделете го тестото на 10-12 еднакви парчиња, секое по 70-100 гр. Расукајте го секое парче на набрашнета површина колку што е потенко, а потоа префрлете го на хартија за печење. Прободете со вилушка и печете на 200 степени 8-10 минути. Тестото е еластично и малку гуместо, но лесно се работи.

3. Кога ќе ги извадите корите од рерната, исечете ги наоколу во круг со големина на соодветниот плех на кој ќе го редите тортата. Соберете го остатокот од тестото во сад и исечете го со прсти, ќе биде потребно подоцна.

4. Слатката павлака и млекото во кои сте додале бар ванила и семето од неа ставете ги на оган и загрејте на средна температура пет до седум минути. Во меѓувреме, изматете ги жолчките со шеќерот додека не побелат и шеќерот не се раствори. Истурете топло млеко во жолчките во тенок проток, мешајќи. Вратете се назад во шерпата и ставете го на тивок оган да се свари. Мешајте додека кремот не се згусне до конзистентноста на кондензирано млеко. Никогаш не смее да ја достигне точката на вриење бидејќи ќе се згрутчи. Отстранете го готовиот крем од огнот и отстранете го зрното од ванила.

5. Изматете го омекнатиот путер со миксер и измешајте го во сварениот крем. Додадете рум или коњак и добро измешајте. Оставете да се излади во фрижидер.

6. Печете бадеми или други ореви во рерна на 200 степени седум до десет минути, изладете, мелете и измешајте шест лажици со скршените и смачкани остатоци од кора.

7. Наредете ја тортата: ставете ја кората на плех, премачкајте со филот (1/10), посипете со мешавина од бадеми и кора, потоа повторно кора, фил, бадеми додека не ги потрошите сите кори. Намачкајте ја и последната кора и посипете со лисја од бадеми. Оставете ја тортата во фрижидер неколку часа.

8. Пред сервирање, украсете ја тортата со овошни бобинки (боровинки, капини, јагоди, аронија) и посипете со шеќер во прав.

Добар апетит!

Прегледи:
542
Објавено на:
18.09.2021