Традиционалната „карпати“ во изменетата верзија не заостанува зад онаа што сме навикнати да ја правиме.
„Карпати“ торта со цреши и крем, популарно наречена Карпати, им е позната на сите љубители на слатки.
Тестото за кора, кое прво се готви, а потоа се пече, бара малку повеќе време, па домаќинките дојдоа до поедноставна верзија која по вкус не заостанува зад традиционалната верзија. Наместо да се подготви тестото, се користи лиснато тесто, а во првиот фил се додаваат вишни. Новата верзија на популарната торта се подготвува побрзо од традиционалната.
Состојки:
- лиснато тесто
- две кесички пудинг од ванила
- 200 гр. шеќер
- мала слатка павлака
- 300 гр. вишни
- 5 лажички шеќер во прав
- боја за колач по желба
Подготовка:
Поголемиот плех обложете го со хартија за печење. Лиснатото тесто развлечете го со сукало во големина на плех, исечете го на три еднакви дела по ширина и ставете го да се пече.
Во половина литар вода ставете 200 грама шеќер, додадете вишни и варете. Кога водата ќе зоврие, додајте го прашокот за пудинг измешан во малку вода, па варете додека не почне да се претвара во желе. Првиот дел од лиснатото тесто прелијте го со врелиот фил, веднаш преклопете го со вториот дел од лиснатото тесто и оставете го да се стегне.
Изматете ја слатката павлака, ставете ја над вториот дел од лиснатото тесто и третиот дел од лиснатото тесто ставете го над павлаката.
Во шеќерот во прав додадете малку боја на колачот и малку вода, изматете убаво и прелијте ја горната кора. Украсете со вишни и слатка павлака по желба.
Колачот ќе изгледа украсен дури и само да го посипете со шеќер во прав.
Пријатно!